Nieuws | 13-10-2024
Goed bezig: interview met vrijwilligster Lidy Klomp
"De kinderen zien genieten, dat vind ik fijn en ik voel me heel welkom."
Lidy Klomp, vrijwilliger bij de VoorleesExpress en taalcoach, vertelt over haar vrijwilligerswerk.
De VoorleesExpress is een service waarbij vrijwilligers voorlezen in gezinnen die hier behoefte aan hebben. Taalcoaches helpen mensen bij het leren lezen, schrijven en spreken van het Nederlands. Lidy werkt als vrijwilliger voor beide services. “Van nature help ik mensen graag met dingen die zij moeilijk vinden. Ik vind taal, schrijven, (voor) lezen en kletsen leuk en ik ben heel nieuwsgierig dus dat komt goed van pas. Inmiddels werk ik al ruim zeven jaar met veel plezier als vrijwilliger.”
Wat doen de VoorleesExpress en het Taalpunt?
“Bij de VoorleesExpress komen vrijwilligers thuis bij gezinnen om samen met ouders voor te lezen en taalspelletjes te doen. Als taalvrijwilliger begeleid ik mensen op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en andere vaardigheden.”
Welke functie vervult u bij de VoorleesExpress en als taalcoach?
“Ik ben zowel voorlezer als taalcoach. Als voorlezer lees ik voor bij mensen van over de hele wereld, op die manier reis ik veel zonder in het vliegtuig te stappen. Zo las ik, jaren geleden een Somalische jongen van vijf voor en nu lees ik zijn jongste zus voor en doen we taalspelletjes met het hele gezin. Toen ik het gezin leerde kennen kon het jongste meisje nog niet praten. Nu leest ze mij voor en wint ze steeds vaker met rijmmemory of letterkwartet.”
Wat motiveerde u om vrijwilligerswerk te doen?
“Een tijd geleden ben ik arbeidsongeschikt geraakt, maar ik wilde wel graag bezig blijven en mensen ontmoeten. Toen ontdekte ik in de Bibliotheek dat zij vrijwilligers zochten voor de VoorleesExpress en het Taalpunt. Nadat ik op gesprek was geweest kon ik bijna direct beginnen.”
“Door mijn vrijwilligerswerk leer ik veel culturen kennen.”
Wat zijn voordelen en uitdagingen van uw vrijwilligerswerk?
“Door mijn vrijwilligerswerk leer ik veel culturen kennen. Ik realiseer me steeds vaker hoe ingewikkeld en interessante het Nederlands is.” Het vraagt ook veel van mijn creativiteit, bijvoorbeeld als ik moeilijke woorden of zinnen in “Jip-en-janneketaal” moet uitleggen. Door vrijwilligerswerk te doen, ontwikkel ik mezelf en breidt mijn sociale netwerk zich uit. Een uitdaging is dat ik vaak te veel wil doen. Ik heb vanaf mijn zeventiende in de hulpverlening gewerkt, dus moet ik leren om achter over te leunen. Mensen kunnen zelf veel meer dan zij in eerste instantie denken. Ik hoef vaak alleen maar te enthousiasmeren, stimuleren of ondersteunen.