In gesprek met Nely huisken

“Nu kan ik eindelijk doen wat ik vroeger altijd wilde: luisteren naar mensen hun verhaal.”
Een interview met Nely Huisken, vrijwilliger bij het HELP-programma in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg. Hier deelt zij haar inspirerende verhaal. - Interview 21 mei 2024. Foto's door Meerholz Media

In het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg is het HELP-programma actief. Het Hospital Elder Life Program is ontwikkeld in de Verenigde Staten en werkt met geschoolde vrijwilligers. Zij worden ingezet om kwetsbare ouderen te begeleiden. Eén van die vrijwilligers is Nely Huisken. Nely heeft altijd in de zorg gewerkt en zet haar expertise in om kwetsbare ouderen te helpen.

Kunt u meer vertellen over uw vrijwilligerswerk in het Saxenburgh Medisch Centrum?

“Sinds maart vorig jaar werk ik in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg aan het HELP-programma, dat staat voor ‘Hospital Elder Life Program’. Dit project richt zich op ouderen en kwetsbare mensen die door plotselinge gebeurtenissen, zoals een hartinfarct of een val, in het ziekenhuis belanden en daardoor in de war raken. Ook wel bekend als een delier. Het doel van het HELP-programma is om deze patiënten nabijheid en ondersteuning te bieden, aangezien de verpleging hier vaak geen tijd voor heeft door hun eigen werkzaamheden.”

Hoe ziet een werkdag van u eruit?

“Elke doordeweekse dag zijn er twee van ons, uit een team van tien, aanwezig op de afdelingen. We krijgen van de verpleging te horen bij welke patiënten we langs gaan en wat hun behoeften zijn. Mijn/ons werk bestaat uit het maken van een praatje met deze mensen en hen de steun bieden die ze nodig hebben. Dit project draait alleen op doordeweekse dagen en is niet actief in het weekend en op feestdagen.”

Wat motiveerde u om vrijwilligerswerk te doen?

“Ik heb altijd in de zorg gewerkt, eerst als verpleegkundige en daarna in verschillende takken van de gezondheidszorg. Mijn laatste functie was in de geestelijke gezondheidszorg. Toen ik vroeg met pensioen ging, bezocht ik een open dag en zag daar een kraampje voor dit vrijwilligerswerk. Ik werd geselecteerd en ben nu betrokken bij het HELP-programma.”

Wat zijn voordelen van uw vrijwilligerswerk?

“Nu kan ik eindelijk doen wat ik vroeger altijd wilde: echt luisteren naar mensen in plaats van alleen maar bezig te zijn met technische taken en gehaast door het ziekenhuis rennen. Er is geen tijdsdruk meer en ik kan de tijd nemen om met mensen te praten en hen te steunen. Als ze weer willen rusten, vertrek ik.”

“Daarnaast geeft het me heel veel voldoening om dit werk te doen, omdat ik zie dat mensen blij met me zijn, zowel het personeel als degenen die ik help. Ze kunnen hun ei bij me kwijt en dat voelt goed.”

“Het geeft me ook het gevoel dat ik ertoe doe. Ik voel me nuttig.”

Wat zijn de uitdagingen van uw vrijwilligerswerk?

“Aan het begin vond ik het heel lastig om met mijn handen op mijn rug te blijven staan. Ik kom natuurlijk uit de zorg en tijdens mijn werk mocht ik de patiënten altijd helpen. Nu is het niet meer mijn verantwoordelijkheid en moet ik iemand erbij roepen om de patiënt te helpen. In het begin vond ik dit lastig, maar ik leer ermee om te gaan.”

Kunt u een specifiek moment of project noemen waarvan u denkt dat het een positieve impact heeft gehad op de gemeenschap?

“Een specifiek moment dat een positieve impact heeft gehad, heb ik zelf niet ondervonden, maar ik hoorde wel een mooi verhaal van een collega. Hij had een prachtig gesprek met een patiënt die uitbehandeld was. Een half uur later is die patiënt ingeslapen. Hoewel het droevig is, is het ook heel fijn om te weten dat zo iemand als laatste een mooi gesprek heeft gehad. Hoe verdrietig het ook is, je weet dan toch dat je hebt bijgedragen aan hun rust.”